Handdesinfectie: waar moet je op letten?

Tijdens de eerste en tweede coronagolf was de beschikbaarheid van handdesinfectiemiddelen minimaal. Vanwege het dreigende tekort verleende de overheid destijds tijdelijke vrijstellingen voor het op de markt brengen en gebruiken van desinfectiemiddelen tegen het coronavirus. Hiervan is toen een speciale lijst opgesteld, maar desondanks voldeden veel producten niet aan de richtlijnen. Het alcoholpercentage was in veel gevallen te laag, waardoor virussen niet werden gedood. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij het zogenaamde desinfectiemiddel uit puur water bestond. Ook werden er allerlei stoffen toegevoegd, waaronder parfum. Inmiddels is de tijdelijke vrijstelling afgelopen, maar dit soort praktijken leren ons wel om extra kritisch te zijn op de producten die we gebruiken en hoe we deze gebruiken. Waar moet je op letten?

Ctgb-registratie: N-nummer

Wanneer in de omschrijving van het product de term desinfectie wordt genoemd of wanneer desinfectie wordt gesuggereerd, is een registratie verplicht. In Nederland worden desinfectans beoordeeld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voordat zij mogen worden verkocht. De biociden registratie betekent dat de producten beoordeeld zijn als veilig voor, mens, dier en milieu. Wanneer een product is toegelaten als handdesinfectiemiddel herken je dit aan een zogenaamd N-nummer. Onze CMT Handsfree Disinfection Liquid heeft een beperkte virusclaim en is Ctgb-geregistreerd (14334 N). De handdesinfectie is gemaakt van zuivere isopropanol-alcohol (IPA) en is parfumvrij. Het middel is goedgekeurd voor gebruik in onder andere ziekenhuizen en zorginstellingen, laboratoria, voedselverwerkende industrie en cleanrooms.

Handdesinfectie en het coronavirus

Het coronavirus is een omkapseld virus. Dit soort virussen zijn vrij gemakkelijk te inactiveren door biociden. Naast cornavirussen zijn ook influenza- en herpesvirussen voorbeelden van omkapselde virussen. Doordat dit soort virussen relatief gemakkelijk oplossen door biociden, is een beperkte virusclaim voldoende. Onze CMT handdesinfectie helpt dus tegen de verspreiding van het coronavirus.

Alcoholpercentage

Let ook goed op het alcoholpercentage. De effectieve werking is afhankelijk van de samenstelling. Een middel met alleen ethanol moet minstens 70% alcohol bevatten. In combinatie met andere werkzame stoffen kan dit percentage lager zijn. CMT handdesinfectie bevat 70% werkzame stof. Dankzij de terugvettende werking, droogt het middel de huid niet uit. Zelfs bij veelvuldig gebruik.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing 

Handdesinfectie doodt virussen en andere micro-organismen direct op de huid zelf. Zeep weekt de virussen als het ware los en met water worden ze afgevoerd. Daarom is het belangrijk dat handen wassen met zeep zorgvuldig gebeurt. Dit is precies de reden waarom er vanuit de overheid veel aandacht is voor het correct handen wassen. Wanneer je je handen niet lang genoeg wast, is de kans groot dat er alsnog levende virussen achterblijven op de huid. Dit maakt het gebruik van handdesinfectie vaak effectiever, maar ook eenvoudiger en toegankelijker, doordat er geen water benodigd is. Wanneer je gebruikmaakt van handdesinfectie is het wel van belang dat je gebruikers (medewerkers, bezoekers) informeert over een correct en veilig gebruik. De CMT desinfectans worden altijd geleverd met een wettelijk gebruiksvoorschrift en gebruiksaanwijzing.

Wil je zeker weten dat je de juiste en veilige keuze maakt als het gaat om handdesinfectie? Bekijk ons aanbod CMT desinfectans. We bieden verschillende oplossingen, zowel voor desinfectie van de huid als van oppervlakken.

Gerelateerde artikelen

introducing-empty-suction-bag.jpg
12 februari 2024

Duurzaamheid, ook onze zorg: verlaag je ecologische voetafdruk met de Serres NEMONew Artikel

De beschikbaarheid van voldoende kwalitatieve en betaalbare medische zorgmiddelen is onze zorg. Hierbij zijn wij ons ook bewust van de grote milieu-impact van de zorgsector. Samen met onze leveranciers zoeken we naar...

20240130_EdamedG3Medical_BannerLinkedIn_03.png
7 februari 2024

Samen verder: EmdaMed® en G3-Medical

EmdaMed® en G3-Medical slaan de handen inéén. In de nabije toekomst gaan we verder onder de company naam G3. Hier komen innovatie en klantgerichtheid samen. De tussenliggende fase gebruiken wij voor het...