Reken af met winterblues

Nu de dagen weer korter worden en de lichtsterkte van de zon afneemt, bestaat de kans op winterblues. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid. Mensen hebben namelijk zonlicht nodig. Zonlicht helpt onder andere bij het reguleren van de lichaamsfuncties en beïnvloedt ons slaappatroon. Met een daglichtlamp haal je het zonnetje in huis. Je voelt je energieker en positiever en je bent meer alert.

Hoe werkt het?
Zonlicht is een natuurlijke stemmingsverbeteraar. Mensen voelen zich fijn(er) als de zon schijnt. Door zonlicht stijgt de serotoninespiegel. Deze neurotransmitter is van invloed op je humeur en de perceptie van de werkelijkheid. Een tekort aan serotonine kan onder andere leiden tot angst, depressieve gevoelens en slaapstoornissen. Serotonine is nodig voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Voldoende daglicht is daarom essentieel voor het algeheel welzijn. Als de dagen korter worden biedt lichttherapie uitkomst. Hiervoor bestaan verschillende soorten daglichtlampen.

Hoe kies je de juiste daglichtlamp?
Let bij de keuze voor een daglichtlamp altijd op de hoeveelheid lux. Lux geeft de intensiteit van de lamp aan. 1 lux is vergelijkbaar met kaarslicht. Zonlicht haalt soms wel 150.000 lux, maar voor daglichtlampen geldt als ideale intensiteit 10.000 lux. Meer lux wordt doorgaans als onaangenaam fel bestempeld.
Een daglichtlamp simuleert zonlicht, maar schadelijke UV-straling houden we natuurlijk liever buiten de deur. Daarom is het van groot belang dat UV-licht gefilterd wordt. Tegenwoordig zijn de meeste daglichtlampen UV-vrij. Let op: hierdoor zorgt het gebruik van een daglichtlamp dus niet voor de extra aanmaak van vitamine D.
Denk ook goed na over waar je daglichtlamp wilt gebruiken. In bed of aan de ontbijttafel. Kies een model dat past bij jouw behoefte.

Een daglichtlamp helpt niet alleen bij winterblues, maar ook bij een jetlag of onregelmatige werktijden, omdat zonlicht ook onze biologische klok beïnvloedt. Met een daglichtlamp kun je zorgen voor een geleidelijke overgang naar een andere tijdszone voor een beter slaap-waakritme.

G3-Medical heeft een uitgebreide collectie Lumie daglichtlampen, goedgekeurd als medisch hulpmiddel. Nieuw in het assortiment is de stijlvolle en multifunctionele Lumie Halo. Met zijn fraaie design is de lamp een eyecatcher in elk interieur. Thuis of op kantoor. De Lumie Halo heeft een dag- en avondmodus. Overdag helpt de Halo daglichtlamp tegen vermoeidheidsverschijnselen en bevordert het licht de concentratie. De nachtmodus zorgt voor een rustgevende sfeer, dankzij de filtering van blauw licht. Dit zorgt voor een goede slaapvoorbereiding.  

Gerelateerde artikelen

introducing-empty-suction-bag.jpg
12 februari 2024

Duurzaamheid, ook onze zorg: verlaag je ecologische voetafdruk met de Serres NEMONew Artikel

De beschikbaarheid van voldoende kwalitatieve en betaalbare medische zorgmiddelen is onze zorg. Hierbij zijn wij ons ook bewust van de grote milieu-impact van de zorgsector. Samen met onze leveranciers zoeken we naar...

20240130_EdamedG3Medical_BannerLinkedIn_03.png
7 februari 2024

Samen verder: EmdaMed® en G3-Medical

EmdaMed® en G3-Medical slaan de handen inéén. In de nabije toekomst gaan we verder onder de company naam G3. Hier komen innovatie en klantgerichtheid samen. De tussenliggende fase gebruiken wij voor het...